maandag 26 mei 2014

Puistjes: oorzaken en wat doe je er tegen


Puistjes, bijna iedereen krijgt er (in de puberteit) mee te maken. De een meer dan de ander natuurlijk, maar ik ken niemand die nog nooit een puistje heeft gehad. Vandaag leg ik je uit waardoor puistjes ontstaan en wat je er tegen kan doen. Mijn tips, mijn ervaringen en een aantal feiten op een rijtje.


Wat is acne?

We hebben dus allemaal wel eens last van puistjes, maar wat is het nou eigenlijk? Bij puistjes oftewel acne raken de talgkliertjes verstopt, hierdoor krijg je een vette en glimmende huid. Sommige mensen hebben een ernstigere vorm van acne, dan zit je helaas met een 'mijnenveld' van mee-eters en puistjes die niet alleen op je gezicht zitten, maar ook op je nek, schouders of armen bijvoorbeeld. Gelukkig heb ik niet zo heel erg last van acne, maar er zijn wel bepaalde momenten dat ik een aanval ;) krijg zeg maar haha.

Garnier Miccelair Reinigingswater

Oorzaken van puistjes

Ik weet dat ontzettend veel mensen roepen dat je van chocolade en friet etc. puistjes krijgt, maar dit is nooit wetenschappelijk bewezen. Heb je veel last van puistjes, dan heeft dit vaak meerdere oorzaken, één daarvan is erfelijkheid. Daarnaast is één van de factoren toch bepaalde soorten voeding. Het gaat dan niet, zoals ik al zei, om friet en chocolade etc. Maar, waar gaat het dan wel om? Het meest opvallende is het verband tussen puistjes en suiker. Dan heb ik het niet over suiker in snoep, maar vooral soorten koolhydraten. Denk dan aan alle niet-volkoren broden, pasta en witte rijst. Wat je dan het beste kunt eten, zijn volkoren producten bij zowel pasta als brood en zilvervliesrijst in plaats van witte rijst.

Weleda Dermalotion

Puistjes en melkproducten

Ook melkproducten kunnen puistjes veroorzaken. Dit komt vooral door de hormonen die standaard in melkproducten zit. Om puistjes te voorkomen kun je dus beter geen melk of melkproducten zoals kaas en yoghurt meer eten, geitenkaas kan echter wel. Ik zelf eet eigenlijk zelden melkproducten; melk drink ik nooit, ik eet bijna alleen geitenkaas en een toetje in de vorm van yoghurt of vla ofzo eet ik ook bijna niet. Dit doe ik eerlijk gezegd niet bewust, maar gewoon omdat ik geen mega fan ben van melkproducten.

Kruidvat Gezichtsschuim

En toch heb je een puistje, wat nu?

Allereerst, is het belangrijk om twee keer per dag je gezicht te reinigen. Heb je een vette huid, neem dan juist geen product voor de vette huid. Het product zal het vet van je gezicht afhalen, hierdoor 'denkt' je huid dat ie extra vet moet aanmaken. Hierdoor zit je uiteindelijk met alleen maar meer vet en krijg je nog meer puistjes. Beter kun je gaan voor een milde, basic reiniger. Ik gebruik zelf  's-ochtends en 's-avonds 'Kruidvat Gezichtsschuim voor alle huidtypen'. (Gebruik je make-up dan moet je je make-up er natuurlijk nog afhalen met een andere reiniger.)

Tea Tree Oil

Wil je nou een specifiek puistje weg hebben dan is Tea Tree Oil echt aan te raden. Breng een klein druppeltje aan met een wattenstaafje op het puistje en binnen een paar dagen is die als sneeuw voor de zon verdwenen. Je zult wel moeten wennen aan de geur, deze is heel sterk. Een tip is dan ook om het 's-avonds voor het slapengaan aan te brengen.

Van alles geprobeerd

Het kan natuurlijk zijn dat je al van alles hebt geprobeerd en nog steeds helemaal onder zit. Dan heb je gewoon pech en zul je moeten wachten, na de puberteit zal het (als het goed is) wel overgaan. 

Heb je zelf veel last van puistjes en wist je al dat die koolhydraten en melkproducten etc. zorgen voor puistjes? 

2 opmerkingen:

  1. Ik heb zelf echt een verschrikkelijke huid, en bij mij werkt Tea Tree olie inderdaad heel goed! Crème van Biodermal is echt het ultieme wondermiddel.
    x

    BeantwoordenVerwijderen

Ik zou het leuk vinden als je een comment achter laat. Woordverificatie is niet nodig en anoniem een berichtje achter laten kan ook. Als je een vraag hebt, probeer ik die zo goed mogelijk te beantwoorden.